android google photos

Nareszcie jest galeria, dzięki której możesz szybciej wyszukiwać i udostępniać zdjęcia. Od dziś nie musisz się już martwić, że skończy się Tobie miejsce w pamięci telefonu. Galeria zdjęć od Google automatycznie tworzy kopie zapasowe Twoich zdjęć więc śmiało możesz usuwać je z urządzenia. Jeżeli chcesz łatwo i szybko wyszukiwać fotografii według osób czy też miejsc to dobrze trafiłeś. Pokażemy Ci jak łatwo korzystać z galerii zdjęć Google.

Jeśli używasz Gmaila, oznacza to, że masz już konto Google. Pozwala ono korzystać z bezpłatnych usług, takich jak np Zdjęcia Google. Ale jeśli nie to możesz szybko założyć po przeczytaniu naszego artykułu /KLIK/.

KORZYSTANIE Z USŁUGI ZDJĘCIA GOOGLE NA TELEFONIE Z ANDROID.

Zdjęcia Google możesz uruchomić z poziomu przeglądarki internetowej na swoim telefonie (www.photos.google.com). Potrzebujesz adres e-mail oraz hasło (Twoje konto Google wraz z hasłem).

Zdjęcia Google możesz także uruchomić przy pomocy aplikacji dostępnej na telefonie z Androidem. Wystarczy, że w zainstalowanych aplikacjach wybierzesz „Sklep Play”, a w pasku wyszukiwania u góry strony wpiszesz nazwę aplikacji Google Photos. Kliknij „Zainstaluj”. Pobrana aplikacja pojawi się na pulpicie Twojego telefonu w postaci ikony

GOOGLE PHOTOS- JAK TO DZIAŁA?

Wszystkie zdjęcia i filmy, zapisane na telefonie oraz te wykonane przy użyciu aparatu możesz zapisać w bibliotece Zdjęć Google. Włącz w tym celu kopie zapasową i synchronizację. Wejdź do aplikacji i kliknij ikonę hamburgera (trzy poziome kreski w lewym, górnym rogu ekranu). Następnie wejdź do „Ustawień” (ikona zębatego koła), wybierz „Kopia zapasowa i synchronizacja” i ustaw suwak w pozycji aktywnej (przesuwając w prawą stronę).

Teraz możesz powiększać swoją galerię o niesamowite zdjęcia. Twórz albumy bądź kolaże z najlepszymi ujęciami i momentami z Twojego życia. Utworzenie albumu zajmie Ci dosłownie kilka chwil. Wystarczy, że naciśniesz i przytrzymasz zdjęcia, które chcesz dodać do nowego albumu. U góry strony kliknij „Dodaj” (ikona plusa) a następnie nadaj tytuł albumu.

Do utworzonych albumów możesz dodawać lokalizacje (nazwa jednego miejsca) lub mapę (przedstawiona jest trasa podróży), klikając na ikonę. Chcąc dodać jeszcze do albumu jakieś fotografie, kliknij na ikonę. Zakończ wybierając.

Wszystkie zdjęcia, albumy możesz udostępnić swoim bliskim oraz innym osobom z Twojej listy kontaktów. Wybierz zdjęcie/album i kliknij na ikonę  lub ikonę hamburgera a następnie z listy menu wybierz „Udostępnij”. Wpisz osobę, numer telefonu, adres e-mail, lub zaznacz osoby, którym chcesz udostępnić dany element. Możesz udostępnić album poprzez różne aplikacje (np. Facebook, Messenger, WhatsApp) bądź wysyłając go w zwykłej wiadomości SMS.

Nie możesz zdecydować się na zdjęcie? Możesz wybrać kilka i utworzyć kolaż. Wystarczy, że klikniesz na zakładkę „Asystent” u dołu strony a następnie zaznacz „Kolaż” i wybierz zdjęcia, które chcesz w nim umieścić. Zatwierdź przyciskiem „Utwórz”.

Jeśli chcesz pochwalić się wakacyjnymi zdjęciami ze swoimi znajomymi ale ich rozmiar lub odcień Ciebie nie zadowalają, możesz je ulepszyć. Jak to zrobić? Wybierz zdjęcia/kolaż a następnie kliknij na ikonę „Edytuj”. Wszystkie filtry znajdziesz pod ikoną. Aby zmodyfikować oświetlenie, wyostrzyć zdjęcie czy też uzyskać bardziej nasycony kolor, wybierz ikonę(klikając strzałkę w dół uzyskasz więcej opcji). Jeśli chcesz przyciąć lub obrócić zdjęcie wybierz .

Sam widzisz, że Zdjęcia Google dają wiele możliwości. My przedstawiliśmy tylko podstawowe funkcje i jesteśmy pewni, że szybko zaprzyjaźnisz się z nową aplikacją. Udanej zabawy!

Więcej

https://support.google.com/photos/?hl=pl#topic=6128818

Pytania?

Coś poszło nie tak? Masz dodatkowe pytania? Skorzystaj z możliwości skomentowania poniżej lub wyślij nam wiadomość korzystając z sekcji MAM PYTANIE
Piękniejsza strona naszego portalu! Najczęściej pisze o telefonii komórkowej oraz sieciach społecznościowych. A jak już ma dość to biega i sporo kręci na rowerze.
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
pablito
pablito
1 rok temu

czy tylko ja widzę same zagrożenia, napiszcie jak wyłączyć funkcje online 🙂