Messenger pozwala zabezpieczyć rozmowy tak aby nikt inny ich nie zobaczył. Tajne konwersacje to funkcja, która zapobiega odczytywaniu wiadomości przez niepowołane osoby, nawet w momencie, gdy mają one dostęp do naszego prywatnego konta. Szyfrowanie end-to-end uniemożliwia przechwycenie przesyłanych wiadomości. Jesteś ciekawy jak to działa? Skorzystaj z naszej dzisiejszej instrukcji krok po kroku. Zaczynamy!

Zrzuty z ekranu zostały wykonane na podstawie telefonu Huawei P20 Pro. System – Android 10

  1. Sprawdź czy zainstalowana aplikacja Messenger jest zaktualizowana do najnowszej wersji. W tym celu otwórz Sklep Google Play a następnie wpisz w pasku wyszukiwania nazwę programu. Jeśli masz zainstalowaną starą wersję aplikacji, kliknij na przycisk „Aktualizuj”.
  2. Na liście wszystkich zainstalowanych aplikacji, odszukaj Messengera, uruchom program i zaloguj się do swojego konta.
  3. Wejdź do swojego profilu, klikając na zdjęcie profilowe (ikona awatara), znajdujące się w lewym, górnym rogu ekranu.
  4. W obszarze preferencji, kliknij na kategorię „Prywatność”.
  5. Kliknij na zakładkę „Tajne konwersacje” a następnie ustaw suwak w pozycji aktywnej (przesuń w prawą stronę). W ten sposób będziesz mógł otrzymywać zaszyfrowane wiadomości a także brać udział w tajnych konwersacjach na swoim telefonie.
  6. Wróć do głównej strony komunikatora i kliknij na ikonę ołówka, znajdującą się w prawym, górnym rogu ekranu.
  7. Skorzystaj z przełącznika (ikona czarnej kłódki) znajdującego się w prawym, górnym rogu ekranu a następnie wskaż osobę, z którą chcesz prowadzić tajną konwersację.
  8. Zmieni się motyw kolorystyczny wewnątrz czatu – na czarny. Będziesz mógł skorzystać z możliwości wysyłania znikających po określonym czasie wiadomości (tekst, multimedia, emotikony). Wystarczy, że klikniesz na ikonę zegara, znajdującego się w miejscu wprowadzania tekstu i ustawisz czas, po jakim Twoja wiadomość zniknie (najkrócej to 5 sekund, najdłuższy czas to 1 dzień).
  9. Po wysłaniu takiej korespondencji pojawi się ikona czerwonego zegara co będzie oznaczać, że korzystasz z czasowych wiadomości. Obok tekstu wyświetli się czas po upływie którego zniknie przesłana treść (licząc od momentu wyświetlenia jej przez drugą osobę).

Pytania?

Masz problem? Potrzebujesz naszej pomocy/wskazówki? Skorzystaj z jednej dostępnych z opcji: napisz do nas w komentarzach korzystając z pola poniżej, skorzystaj z forum gdzie możesz uzyskać pomoc od innych użytkowników naszej strony lub wyślij do nas wiadomość!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź komentarz!
Twoje imię
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.