Za pomocą Messengera można kontaktować się ze znajomymi, rodziną czy też przyjaciółmi. Komunikator działa jak przesyłanie SMS-ów, ale nie trzeba za nie płacić jak za każdą wiadomość (wykorzystuje transmisję danych). Można wymieniać się zdjęciami, filmami, naklejkami, dźwiękiem i różnymi plikami. Messenger pozwala także zabezpieczyć rozmowy tak aby nikt inny ich nie zobaczył. Tajne konwersacje to funkcja, która zapobiega odczytywaniu wiadomości przez niepowołane osoby, nawet w momencie, gdy mają one dostęp do naszego prywatnego konta. Szyfrowanie end-to-end uniemożliwia przechwycenie przesyłanych wiadomości. Jesteś ciekawy jak to działa na telefonie z Android? Skorzystaj z naszej dzisiejszej instrukcji krok po kroku. Zaczynamy!

Jak prowadzić tajne konwersacje i wysyłać czasowe wiadomości?

  1. Na liście zainstalowanych aplikacji w telefonie musisz znaleźć ikonę „Messenger” (na poniższym zrzucie zaznaczone czerwonym kolorem). Otwórz komunikator.
  2. Wejdź do swojego profilu, klikając na zdjęcie profilowe, znajdujące się w lewym, górnym rogu ekranu a następnie przejdź do obszaru „Preferencje” i kliknij w opcję „Tajne konwersacje”.
  3. Włącz tajne konwersacje ustawiając suwak w pozycji aktywnej (przesuń w prawą stronę). W ten sposób będziesz mógł otrzymywać zaszyfrowane wiadomości a także brać udział w tajnych konwersacjach na swoim telefonie.
  4. Wróć do głównej strony komunikatora i kliknij na ikonę ołówka, znajdującą się w prawym, górnym rogu ekranu.
  5. Skorzystaj z przełącznika (ikona kłódki) znajdującego się w prawym, górnym rogu ekranu a następnie wskaż osobę, z którą chcesz prowadzić tajną konwersację.
  6. Zmieni się motyw kolorystyczny wewnątrz czatu na czarny. Będziesz mógł skorzystać z możliwości wysyłania znikających po określonym czasie wiadomości (tekst, multimedia, emotikony). Wystarczy, że klikniesz na ikonę zegara, znajdującego się w miejscu wprowadzania tekstu i ustawisz czas, po jakim Twoja wiadomość zniknie (najkrócej to 5 sekund, najdłuższy czas to 1 dzień).
  7. Po wysłaniu takiej korespondencji pojawi się ikona czerwonego zegara co będzie oznaczać, że korzystasz z czasowych wiadomości. Obok tekstu wyświetli się czas po upływie którego zniknie przesłana treść (licząc od momentu wyświetlenia jej przez drugą osobę).
  8. Jeśli nie chcesz dłużej utrzymywać tajnych rozmów, możesz je skasować. Wystarczy, że klikniesz na swoje zdjęcie profilowe a następnie przejdziesz do obszaru „Preferencje” i wybierzesz opcję „Tajne konwersacje”. Kliknij „Usuń wszystkie tajne konwersacje” a następnie potwierdź, że chcesz się ich pozbyć. Zostaną one od razu usunięte i nie będą widoczne na głównej stronie komunikatora.

Pytania?

Coś poszło nie tak? Daj znać w komentarzu poniżej lub skontaktuj się z nami poprzez zakładkę MAM PYTANIE

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o