W związku z tym, że WhatsApp nie wymaga podawania nazwy użytkownika, każdy kto ma Twój numer telefonu może wysłać do Ciebie wiadomość. W rezultacie możesz być zasypywany dużą ilością niepotrzebnych i irytujących treści. Czasami wyciszenie rozmowy na komunikatorze lub zignorowanie otrzymywanych informacji nie wystarcza i sięgamy po bardziej drastyczne środki a mianowicie blokujemy osoby, z którymi nie chcemy (przynajmniej przez jakiś czas) utrzymywać kontaktu. Czy zostaną o tym fakcie poinformowane? Czy będą mogły do nas zadzwonić lub wysłać wiadomość? Czy widoczny będzie nasz status online? Zapraszamy do lektury!

  1. Na liście wszystkich zainstalowanych aplikacji odszukaj WhatsApp i uruchom program (telefon).
  2. Przejdź do zakładki „Czaty” a następnie kliknij na ikonę trzech pionowych kropek, znajdującą się w prawym, górnym rogu ekranu.
  3. Z rozwijanej listy wybierz opcję „WhatsApp Web”. Na ekranie telefonu pojawi się informacja aby na komputerze otworzyć przeglądarkę internetową, wpisać adres strony http://web.whatsapp.com/ a następnie zeskanować kod QR.
  4. Przejdź do wspomnianej strony internetowej. Skieruj telefon na ekran aby zeskanować kod. Gotowe! Aplikacja sparowała oba urządzenia. Wszystkie wiadomości, które wysyłasz i odbierasz są w pełni zsynchronizowane pomiędzy Twoim telefonem a komputerem. Telefon musi być stale podłączony. Aby zmniejszyć zużycie danych komórkowych podłącz swój telefon do sieci Wi-Fi.
  5. Otwórz konkretną rozmowę z użytkownikiem, którego chcesz zablokować.
  6. Kliknij na ikonę trzech pionowych kropek, znajdującą się w prawym, górnym rogu ekranu.
  7. Z rozwijanej listy wybierz zakładkę „Informacje o kontakcie”.
  8. Przewiń stronę na sam dół i kliknij na opcję „Zablokuj”.
  9. Pojawi się małe okienko, w którym należy kliknąć przycisk „Zablokuj” aby potwierdzić swój wybór. Wówczas zablokowana osoba nie będzie mogła wysyłać Tobie wiadomości ani do Ciebie dzwonić.
  10. Osoba przez Ciebie zablokowana nie otrzyma żadnego powiadomienia. Nadal widzi pole do pisania wiadomości i ich wysyłania. Może jednak domyśleć się, że coś jest na rzeczy. Na przykład, jeśli brakuje zdjęcia profilowego Twojej osoby, w oknie czatu nie widać Twojego statusu „widziano” lub „aktywny” bądź też wysłane wiadomości mają zawsze pojedynczy szary znacznik co oznacza, że treść została wysłana (nigdy nie wyświetli się drugi haczyk świadczący o tym, że wiadomość została dostarczona). Zablokowanie konkretnej osoby nie spowoduje usunięcia wątku konwersacji po obu stronach. Stare rozmowy pozostaną w programie WhatsApp i będzie można je odczytywać.
  11. Po odblokowaniu danej osoby otrzymasz od niej nowe wiadomości natomiast nie dotrą do Ciebie treści wysłane w momencie gdy nadawca był zablokowany. Zablokowanie kogoś nie usunie go z listy Twoich kontaktów, ani nie usunie Ciebie z listy kontaktów tej osoby.

Pytania?

Masz problem? Potrzebujesz naszej pomocy/wskazówki? Skorzystaj z jednej dostępnych z opcji: napisz do nas w komentarzach korzystając z pola poniżej, skorzystaj z forum gdzie możesz uzyskać pomoc od innych użytkowników naszej strony lub wyślij do nas wiadomość!


Komentuj Nasze forum Napisz do nas

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments