Jeżeli w gronie Twoich znajomych na Messengerze jest osoba, z którą nie korespondujesz zbyt często bądź też przez jakiś czas nie chcesz utrzymywać kontaktu, możesz ją zablokować. Czy zostanie o tym fakcie poinformowana? Czy będzie mogła do Ciebie zadzwonić? Czy widoczny będzie Twój status online? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dzisiejszym artykule. Zapraszamy do lektury!

Jak zablokować znajomego w aplikacji Messenger?

  1. Na liście zainstalowanych aplikacji w telefonie musisz znaleźć ikonę „Messenger” (na poniższym zrzucie zaznaczone czerwonym kółkiem). Uruchom komunikator.
  2. Na głównym ekranie przejdź do zakładki „Czaty” i otwórz konkretną rozmowę z użytkownikiem, którego chcesz zablokować. Następnie w górnej części okna konwersacji kliknij na symbol
  3. Przewiń stronę na sam dół i przejdź do zakładki „Blokuj”. Następnie wybierz pierwszą opcję „Zablokuj w aplikacji Messenger” i gdy pojawi się nowe, małe okienko dialogowe, potwierdź swój wybór klikając „Zablokuj”. Zablokowana osoba nie będzie mogła wysyłać Tobie wiadomości ani do Ciebie dzwonić.
  4. Gotowe! Pamiętaj, że zablokowanie wiadomości od wybranej osoby w aplikacji Messenger nie jest równoznaczne z zablokowaniem tego znajomego na Facebooku. Jeżeli zablokujesz wiadomości od kogoś w aplikacji Messenger, ale nie zablokujesz tej osoby na Facebooku, nadal będziesz widzieć jej profil w serwisie społecznościowym.
  5. Osoba przez Ciebie zablokowana nie otrzyma żadnego powiadomienia. W miejscu wprowadzania tekstu zobaczy informację „Nie możesz odpowiedzieć na tę konwersację”. Może to dla niej także oznaczać, że dezaktywowałeś lub usunąłeś konto. Zablokowanie konkretnej osoby nie spowoduje usunięcia wątku konwersacji po obu stronach. Stare rozmowy pozostaną w programie Messenger i będziesz można je odczytywać.
  6. Osoba, która otworzy wątek konwersacji, zobaczy, że przycisk reakcji na konkretną treść jest nadal widoczny. Przytrzymywanie dłuższej chwili wiadomości spowoduje pojawienie się listy z dostępnymi reakcjami w postaci emoji (ikonki przedstawiające różnego rodzaju emocje). Niestety dotknięcie dowolnej emotikony spowoduje wyświetlenie powiadomienia „Ta osoba jest teraz niedostępna”.
  7. Zablokowanie kogoś w programie Messenger powoduje ukrycie przycisków połączenia audio i wideo dla obu stron (pierwszy rysunek przed zablokowaniem, drugi po blokadzie znajomego).

Pytania?

Masz dodatkowe pytania? Daj znać w komentarzu poniżej lub skontaktuj się z nami poprzez zakładkę MAM PYTANIE

 

Piękniejsza strona naszego portalu! Najczęściej pisze o telefonii komórkowej oraz sieciach społecznościowych. A jak już ma dość to biega i sporo kręci na rowerze.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o