Czy wiesz, że możesz usunąć wcześniejsze wyszukiwania, historię przeglądania i inną aktywność ze swojego konta Google? Do tej pory historię lokalizacji i aktywności w sieci i aplikacjach można było włączyć lub wyłączy, teraz istnieje możliwość także jej automatycznego lub ręcznego kasowania. Wybór oczywiście należy do Ciebie. Jeśli chciałbyś mieć kontrolę nad prywatnymi informacjami zapisywanymi na koncie, skorzystaj z naszej krótkiej instrukcji krok po kroku. Zaczynamy!

Automatyczne usuwanie informacji o aktywności i lokalizacji

  1. Uruchom przeglądarkę internetową Google Chrome na swoim komputerze a następnie wpisz w pasku wyszukiwania adres https://myaccount.google.com/intro i zaloguj się do swojego konta Google, podając swój adres mailowy oraz hasło.
  2. W panelu użytkownika po lewej stronie kliknij na zakładkę „Privacy & personalization” (Dane i personalizacja) a następnie w sekcji „Activity and timeline” (Aktywność i oś czasu) przejdź do opcji „My Activity” (Moja aktywność).
  3. Wybierz opcję „Go to your Web & App Activity” (Przejdź do swojej aktywności internetowej i aplikacji) a następnie kliknij na przycisk oznaczony „Choose to delete automatically” (Wybierz, aby usunąć automatycznie).
  4. Zdecyduj jak długo chcesz udostępniać aktywność w Internecie i aplikacji. Do wyboru masz trzy opcje. Ciebie interesują 2 ostanie a mianowicie: zachowaj przez 18 miesięcy a następnie usuń automatycznie lub zachowaj przez 3 miesiące a następnie usuń automatycznie. Przejdź dalej klikając przycisk „Next”.
  5. Na następnym ekranie kliknij przycisk „Confirm” (Potwierdź). W zależności od wybranej przez Ciebie opcji wszystkie dane starsze niż 18 miesięcy lub 3 miesiące zostaną automatycznie usunięte (od tej pory informacje będą nieprzerwanie kasowane).

Ręczne usuwanie informacji o aktywności i lokalizacji

  1. W panelu użytkownika po lewej stronie kliknij na zakładkę „Privacy & personalization” (Dane i personalizacja) a następnie w sekcji „Activity and timeline” (Aktywność i oś czasu) przechodzimy do opcji „My Activity” (Moja aktywność).
  2. Kliknij ikonę „Więcej” (trzy pionowe kropki), znajdują się w prawym, górnym rogu ekranu a następnie z listy wybierz opcję „Delete activity by” (Usuń aktywność wg).
  3. Określ jaki rodzaj aktywności chcesz wyświetlić. Wyszukaj według słowa kluczowego lub filtruj według produktu a także wskaż czas trwania. Zatwierdź klikając przycisk „Delete” (Kasuj). Zanim usuniesz pamiętaj, że Twoja aktywność może sprawić, że usługi Google będą dla Ciebie bardziej przydatne, np. lepsze opcje dojazdów w Mapach i szybsze wyniki wyszukiwania.
  4. Google zapyta się Ciebie czy napewno chcesz usunąć aktywność we wskazanym przedziale czsowym. Pamiętaj, że zostanie ona trwale usunięta z Twojego konta i nie będzie już z Tobą powiązana. Zatwierdź przyciskiem „Delete” (Kasuj).
  5. Jeśli chcesz zobaczyć inne aktywności Google np. aktywność głosową i dźwiękową, historię wyszukiwania na YouTube, historię lokalizacji, to w panelu użytkownika, po lewej stronie kliknij na zakładkę „Privacy & personalization” (Dane i personalizacja) a następnie w sekcji „Activity and timeline” (Aktywność i oś czas) przejdź do opcji „My Activity” (Moja aktywność). Kliknij na ikonę „Więcej” (trzy pionowe kropki) i z listy wybierz kategorię „Other Google activity” (Inne działania Google).

Więcej

https://support.google.com/accounts/answer/

Pytania?

Potrzebujesz pomocy? Daj znać w komentarzu poniżej lub skontaktuj się z nami poprzez zakładkę MAM PYTANIE

Piękniejsza strona naszego portalu! Najczęściej pisze o telefonii komórkowej oraz sieciach społecznościowych. A jak już ma dość to biega i sporo kręci na rowerze.
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments