jakŁatwo.pl - proste porady technologiczne

Jak łatwo usunąć konto na Facebook-u?

Usunięcie konta na najpopularniejszym portalu społecznościowym nie powinno nastręczyć Tobie zbyt wielu trudności. Facebook oddaje do naszej dyspozycji proste i skuteczne metody, które pozwalają na całkowite usunięcie konta lub też jego tymczasowe zawieszenie. Zacznijmy od najłatwiejszej z nich, mającej na celu trwałe usunięcie konta:

 

  1. W oknie adresu przeglądarki należy wkleić adres: https://ssl.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account (lub po prostu kliknąć na link po lewej stronie).
  2. Jeżeli nie jesteśmy zalogowani do portalu, Facebook poprosi nas o zalogowanie się (podanie adresu email i hasła).
  3. Facebook poprosi o potwierdzenie naszego zamiaru, tj. usunięcie naszego konta poprzez wyświetlenie dodatkowego okienka z zapytaniem (jak niżej):
  4. Należy potwierdzić nasz zamiar poprzez wybranie opcji "Usuń moje konto". Facebook poprosi o podanie hasła raz jeszcze (aby ostatecznie potwierdzić Twoją tożsamość) oraz przepisanie treści z obrazka (Facebook w ten sposób potwierdza, że działanie wykonuje człowiek a nie złośliwy program komputerowy).
  5. Gotowe! Twoje konto zostało usunięte. Uwaga: 

    a) Jeśli usuniesz konto, użytkownicy Facebooka nie będą mogli go wyświetlić. Usunięcie wszystkich publikowanych przez Ciebie treści, np. zdjęć, aktualizacji statusu lub innych danych przechowywanych w kopiach zapasowych, może zająć do 90 dni. W tym czasie informacje te będą niedostępne dla innych użytkowników Facebooka.

    b) Niektóre czynności wykonane przez Ciebie na Facebooku nie są zachowywane na Twoim koncie. Przykładowo znajomy może zachować otrzymane od Ciebie wiadomości, nawet jeśli usuniesz swoje konto. Te informacje pozostaną w serwisie po usunięciu konta.

---

Jeżeli nie chcesz całkowicie usuwać swojego konta a zamierzasz jedynie 'ukryć swój profil'  (bo przykładowo rozważasz powrót do korzystania z serwisu za pewien okres czasu) skorzystaj z opcji "Dezaktywacja konta". Wykorzystując tę funkcję sprawisz, że: 

Informacje na Twojej osi czasu nie będą widoczne dla innych osób.
Inni użytkownicy Facebooka nie będą mogli wyszukać Twojego konta w serwisie.
Niektóre informacje, np. wysłane przez Ciebie wiadomości, mogą być nadal widoczne dla innych osób.

---

Aby dezaktywować konto:

Kliknij menu konta w prawym górnym rogu dowolnej strony Facebooka ( )
Wybierz pozycję Ustawienia
Kliknij opcję Bezpieczeństwo w lewej kolumnie
Wybierz opcję Dezaktywuj konto, a następnie wykonaj kolejne czynności, aby potwierdzić

Jeśli po dezaktywacji konta w dowolnym momencie zechcesz powrócić do społeczności Facebooka, możesz je ponownie aktywować, logując się do niego za pomocą adresu e-mail i hasła. Twój profil zostanie w pełni przywrócony (wraz z listami znajomych, zdjęciami, informacjami o zainteresowaniach itp.). Pamiętaj, że podczas ponownej aktywacji konta musisz mieć dostęp do adresu e-mail podanego podczas logowania.

Słowniczek:

facebook - serwis społecznościowy, w ramach którego zarejestrowani użytkownicy mogą tworzyć sieci i grupy, dzielić się wiadomościami i zdjęciami oraz korzystać z aplikacji wikipedia

oś czasu - miejsce gdzie publikowane są wpisy, zdjęcia, wydarzenia, uszeregowane chronologicznie

Pomocne adresy:

https://www.facebook.com/help/224562897555674

https://www.facebook.com/help/125338004213029

Pytania, Sugestie ?

Jeżeli nie możesz sobie poradzić z usunięciem konta na Facebook-u pozostaw komentarz korzystając z poniższego pola! Spróbujemy pomóc ;)