jakŁatwo.pl - proste porady technologiczne

Blokady na Facebooku - jak długo to wszystko trwa?

naglowek fb blokady

Czy Ty również masz problemy z Facebookiem lub Messengerem? Masz zablokowany dostęp do wysyłania wiadomości, oznaczania i dodawania zdjęć? A może zablokowano Tobie możliwość wysyłania zaproszeń do grona znajomych? Dziś postaramy się odpowiedzieć na kilka pytań, które zaprzątają Wam głowę. Zapraszamy!

ZABLOKOWANO MOŻLIWOŚĆ KORZYSTANIA Z APLIKACJI MESSENGER?

Na Facebooku obowiązują zasady mające na celu zapobiegania zachowaniom, które mogą zostać uznane za niewłaściwe ( nawet jeśli nie chciałaś zrobić nic złego). Blokady mają charakter tymczasowy- mogą trwać od kilku godzin do kilku dni i nie można ich samodzielnie usunąć. Aby uniknąć w przyszłości takich zachowań korzystaj z funkcji z mniejszą częstotliwością ( np. wysyłaj mniej wiadomości, nie odinstalowuj tak często aplikacji Messenger ze swojego telefonu). Może się także zdarzyć, że nie będziesz mógł wysyłać zaproszeń do grona znajomych. Powodem może być np. to, że wcześniejsze zaproszenia pozostały bez reakcji lub zostały oznaczone jako niepożądane.

ZABLOKOWANO MOŻLIWOŚĆ WYSYŁANIA ZAPROSZEŃ DO GRONA ZNAJOMYCH?

Pamiętaj, aby wysyłać zaproszenia wyłącznie do tych osób, które znasz osobiście, np. do znajomych, rodziny, współpracowników lub kolegów i koleżanek z klasy. Posługuj się imieniem i nazwiskiem aby inni mogli wiedzieć z kim mają do czynienia. Czasami rozsyłanie dużej ilości wiadomości o jednakowej treści ( np. zaproszenia do różnych gier) może być uznzne za spam. Blokada nałożona na Twoje konto może potrwać od kilku godzin do kilku dni, w zależności od sytuacji. Niestety w żadnym wypadku nie możemy znieść tej blokady.nnej osoby. 

FUNKCJA UDOSTĘPNIANIA NA FACEBOOKU JEST ZABLOKOWANA? 

Blokada udostępniania postów na Facebooku może być spowodowana udostępnianiem zbyt wielu postów w krótkim czasie lub udostępnienie postów, które zostały zgłoszone jako niechciane. Taka blokada może trwać nawet kilka dni! Facebook nie zezwala na propagowanie zachowań autodestrukcyjnych i samobójstw. Wszystkie takie materiały są usuwane a konto użytkownika, który publikuje takie treści jest blokowane. Więcej na ten temat znajdziesz w sekcji Standardy Społeczności.

 ZABLOKOWANA OSOBA NA FACEBOOKU?

Facebook umożliwia każdemu użytkownikowi zablokowanie innej osoby. Konsekwencją takiego działania jest usunięcie znajomego z grona swoich kontaktów. Pamiętaj, że w tej sytuacji nie będziesz mógł  przeglądać treści publikowanych na profilu zablokowanej osoby a także nie będziesz mógł oznaczyć takiej osoby na zdjęciach lub w komentarzach. Oczywiście w każdej chwili możemy zmienić decyzję i ponownie odblokować znajomego. Ale dblokowanie osoby nie sprawi, że znów staniecie się znajomymi. Będziesz musiał ponownie wysłać zaproszenie do grona znajomych.

JAK DŁUGO TRWA USUWANIE I DEZAKTYWOWANIE KONTA NA FACEBOOKU?

Po dezaktywacji Twój profil konta nie będzie już widoczny dla innych użytkowników Facebooka i nie będą mogli Cię znaleźć. Jeśli po dezaktywacji konta będziesz chciał powrócić do społeczności Facebooka, możesz je ponownie aktywować, logując się za pomocą adresu e-mail i hasła. Jeśli użyjesz swojego konta, aby zalogować się do Facebooka lub innego miejsca, Twoje konto zostanie ponownie aktywowane. Oznacza to, że Twój profil na Facebooku, wraz z takimi elementami jak znajomi, zdjęcia i posty, zostanie całkowicie przywrócony. Jeśli zdecydujesz się nie korzystać z Facebooka możesz poprosić o trwałe usunięcie konta. Proces ten trwa 14 dni. Jest to czas, w którym oczywiście możesz zmienic zdanie. Wystarczy zalogować się do swojego profilu przed upływem 14 dni i anulować usuwanie.

 Więcej

 https://pl-pl.facebook.com/help/250563911970368?helpref=hc_global_nav

https://pl-pl.facebook.com/help/290450221052800

Pytania?

 Masz pytanie? Napisz do nas! Postaramy się pomóc.